15 Contoh Soalan Temuduga Pembantu Perangkaan E19

Temuduga Pembantu Perangkaan E19

Tahniah diucapkan kerana anda terpilih dan layak untuk menghadiri temuduga Pembantu Perangkaan E19 yang akan diadakan tidak lama lagi. Apakah persediaan anda?

Pasti anda sedang tercari-cari contoh soalan temuduga serta perkongsian pengalaman calon temuduga yang lepas sebagai persediaan temuduga anda pula.

Bacaan Tambahan :
[+] Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Perangkaan E19

Dalam artikel ni kami ingin kongsikan beberapa contoh soalan lazim yang biasa ditanya dalam sesi temuduga.

Bagi calon yang mendapat panggilan temuduga oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) ini, fasa temuduga  ini merupakan fasa terpenting sebelum anda layak menyandang jawatan Pembantu Perangkaan E19 .

Tips temuduga serta soalan- soalan yang biasa ditanya ketika sesi temuduga perlulah anda kuasai bagi membolehkan anda rasa lebih yakin dan bersedia untuk ke sesi temuduga nanti.

Skop Tugas Pembantu Perangkaan E19

Sebelum kita meneruskan perbincangan kita mengenai contoh contoh soalan temuduga Pembantu Perangkaan E19, anda perlu mengetahui skop tugas sebagai seorang Pembantu Perangkaan E19

Sebagai seorang Pembantu Perangkaan E19, anda bertanggungjawab dalam melaksanakan kerja-kerja berkaitan aktiviti-aktiviti pengumpulan, pemprosesan dan penyebaran data dalam bidang ekonomi makro, perdagangan, kependudukan, demografi, tenaga manusia dan alam sekitar untuk perancangan pembangunan dan pentadbiran negara.

Tangga Gaji Pembantu Perangkaan E19

Jawatan Pembantu Perangkaan E19 dikategorikan pelaksana dalam Ekonomi. Mereka yang terpilih akan ditempatkan di Jabatan Perangkaan Malaysia.

Berikut tangga gaji bagi jawatan ini;

Gaji MinimumRM1353.00
Gaji MaksimumRM4005.00
Kadar Kenaikan Gaji TahunanRM100.00

Persaingan untuk mendapatkan kerja kerajaan amat tinggi dan peluang untuk anda berjaya adalah tipis jika anda langsung tidak tahu bagaimana untuk bersedia menghadapi temuduga tersebut.

Markah bonus untuk anda jika anda mengetahui kaedah atau cara penilaian calon bagi sesi temuduga Pembantu Perangkaan E19 oleh pihak penemuduga.

Baca Juga : [+] 15 Sebab Gagal Temuduga

Penilaian Temuduga Pembantu Perangkaan E19

Dalam setiap temuduga SPA, penilaian anda oleh pihak penemuduga melibatkan beberapa kriteria seperti berikut:

 1. Penampilan
 2. Tingkah laku
 3. Kemahiran bertutur
 4. Keyakinan
 5. Kewibawaan (personaliti yang tegas dan meyakinkan)
 6. Motivasi
 7. Pembawaan (kemampuan bergaul dan mengawal emosi)
 8. Kecerdasan
 9. Pengetahuan

Semua kriteria di atas menyumbang kepada pemarkahan penilaian sesi temuduga anda. Daripada semua kriteria di atas, kita tidak akan dapat skor markah yang tinggi sekiranya, tiada sebarang persediaan sebelum sesi temuduga.

Rugi tau..

Bukan mudah untuk anda dapat peluang seperti ini.

Calon yang memohon terlalu ramai, tetapi anda yang layak untuk ke sesi temuduga ini. Jadi saya sangat berharap anda tidak sia-siakan peluang ini.

Soalan lazim ketika sesi temuduga beserta cadangan jawapan

Berikut merupakan beberapa contoh soalan lazim yang biasa ditanya ketika sesi temuduga. Ia boleh dijadikan panduan dan idea bagi menjawab soalan yang ditanya.

1.” Apakah persediaan yang anda buat untuk temuduga ini?”

Calon boleh cuba jawab berdasarkan cadangan jawapan berikut.

Persediaan yang saya buat untuk temuduga ini adalah saya mencari maklumat tentangnya di internet, membaca buku panduan temuduga, bertanya kepada rakan – rakan yang ada pengalaman temuduga, membaca isu semasa di akhbar, dan bermacam -macam lagi persediaan yang saya buat.

Ianya bukan sahaja merangkumi soal zahir sahaja, saya juga membuat persediaan dari segi mentaljuga kerana saya tahu bahawa temuduga ini sangat mencabar dan tinggi persaingannya.

Hanya yang terbaik sahaja yang akan berjaya. Sebab itulah saya mesti menjadi yang terbaik”

macam tu la salah satu idea bagaimana untuk menjawab soalan temuduga seperti di atas.

2. ” Apakah kelemahan anda?”

Kelemahan saya ialah saya suka bekerja lebih masa kerana ingin memastikan kerja yang saya lakukan siap lebih awal.
Sejak di universiti lagi, saya suka menyiapkan kerja dengan lebih awal sehingga mengurangkan masa bersosial saya dengan rakan-rakan.
Tetapi, apabila kerja saya siap sepenuhnya terlebih awal, saya dapat melakukan suatu kerja yang baru pula tanpa tekanan dan mungkin saya ada lebih masa untuk mengkaji sesuatu yang baru.
Mungkin kelemahan saya ini dapat diperbaiki supaya saya dapat bekerja dengan cemerlang dan juga dapat bersosial dengan sihat. Mana tidaknya, kerja sahaja tanpa bersosial juga tidak bagus dalam kehidupan seharian.

 3. Apa Kelebihan Anda Berbanding Calon Lain? Adakah Anda Rasa Yang Membuatkan Anda Lebih Layak Untuk Jawatan Ini ?

Saya bukan ingin memandang rendah terhadap calon-calon lain, tetapi saya mempunyai pengalaman dalam berkenaan bidang ini. Saya juga seorang yang bersemangat tinggi, komited terhadap kerja, dan saya akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai matlamat. Selain itu, saya juga seorang yang mudah bekerjasama, bertolak ansur, dan mudah mendengar pandangan dari orang lain.

4. “Memandangkan Anda Baru Sahaja Menamatkan Pengajian Beberapa Bulan Yang Lepas, Adakah Anda Mempunyai Pengalaman Bekerja?

Walaupun saya baru sahaja menamatkan pengajian, saya tidak duduk berdiam diri saja tanpa membuat apapun.
Buat masa sekarang, saya menghabiskan masa saya dengan membantu ayah saya di kedai runcitnya. Dapat juga saya mencari wang tambahan di samping membantu keluarga menguruskan kedai runcit tersebut.
Semasa bekerja di kedai runcit milik ayah saya, saya belajar bagaimana untuk menguruskan pembelian barang-barang, menguruskan akaun perniagaan, dan juga belajar bagaimana untuk berkomunikasi dengan ramai pelanggan.
Dari pekerjaan-pekerjaan berikut, saya juga menimba pengalaman dalam menjalankan kerja, berurusan dengan orang ramai, mengurus data dan sebagainya.

Jika sekarang anda sedang bekerja dan terpilih untuk menghadiri temuduga, berikut mungkin beberapa soalan yang anda bakal ditanya.

5. “Apa pandangan anda tentang majikan anda sekarang ini”

“Pada pandangan saya, majikan saya sebelum ini sangat bertanggungjawab, berdedikasi dan selalu memberi tunjuk ajar. Beliau juga mengajar saya enti disiplin dalam bekerja”

6.” Mengapakah kamu tidak gembira dengan pekerjaan sebelum ini?”

Tidak. Saya begitu gembira dengan pekerjaan sebelum ini tetapi apabila wujudnya peluang seperti iniiaitu bidang yang saya nantikan selama ini, sudah tentu saya tidak akan melepakan peluang ini.

7. “Mengapakah anda kerap menukar kerja?”

Saya kerap menukar kerja saya kerana saya sukakan pengalaman yang baru dan dalam masa yang sama saya sukakan cabaran.

Ini adalah antara contoh soalan beserta jawapan yang kami sediakan dalam rujukan Rahsia Lebih dari 250 Soalan dan Jawapan Temuduga.

Selain daripada itu, didalam rujukan Rahsia Lebih dari 250 Soalan dan Jawapan Temuduga terdapat juga;

 • 46 Soalan berkenaan Pengenalan Diri. Soalan-soalan jenis ini merupakan soalan panel temuduga bertanya untuk mengenali diri anda dengan lebih dekat lagi. Perkenalkan diri anda kepada mereka dengan lebih efektif.
 • 17 Soalan tentang Kelayakan dan Pengalaman untuk rujukan anda sebelum hari temuduga tiba. Jadi, buangkan rasa risau anda jauh-jauh.
 • 45 Soalan tentang Info Jawatan memadai untuk rujukan anda.Dalam temuduga kerja kerajaan, anda mesti tahu skop jawatan yang anda pohon.
 • Dan banyak lagi soalan-soalan tentang Penyelesaian Masalah, Kenegaraan, Isu Semasa, Integriti dan Akhlak dan soalan-soalan berdasarkan Psikologi. Pasti himpunan soalan ini bakal mengurangkan kerisauan anda.

Anda bakal hadir ke temuduga dengan lebih tenang dan bersedia dengan bantuan rujukan Rahsia Lebih dari 250 Soalan dan Jawapan Temuduga ini.

Contoh lain Soalan Temuduga Pembantu Perangkaan E19

Seterusnya, kita akan bincangkan beberapa Contoh Soalan Temuduga lagi. Secara umumnya, soalan yang lazim ditanya ketika sesi temuduga dipecahkan kepada beberapa aspek:

 • Latarbelakang dan kelayakan calon
 • Jawatan yang dipohon
 • Dasar kerajaan
 • Isu Semasa berkaitan dalam dan luar negara

Ketahui kementerian atau jabatan yang terlibat

Anda perlu dapatkan maklumat secara ringkas mengenai kementerian dan jabatan yang terlibat. Untuk jawatan Pembantu Perangkaan E19, bagi anda yang berjaya melepasi peringkat temuduga ini, anda akan diserapkan ke dalam Jabatan Perangkaan Malaysia.

Untuk dapatkan info berkaitan kementerian dan jabatan yang berkaitan, anda boleh terus ke website rasmi kementerian dan jabatan tersebut. Di website rasmi ini anda juga boleh dapatkan info mengenai:

 • Nama Menteri dan Timbalan Menteri yang terlibat
 • Ketua Pengarah dan Penolong Ketua Pengarah
 • Fungsi jabatan dan institusi yang terlibat
 • Visi , misi bagi setiap kementerian dan jabatan

Berikut merupakan contoh -contoh lain soalan temuduga Pembantu Perangkaan E19 yang mungkin di tanya semasa sesi temuduga.

 1. Ceritakan serba sedikit latar belakang anda
 2. Apakah kelayakan yang anda ada?
 3. Adakah anda rasa anda layak untuk memegang jawatan ini? Sila berikan alasan anda
 4. Kenapa mohon kerja jawatan?
 5. Apakah kelebihan yang anda ada supaya kami pilih anda memegang jawatan ini berbanding orang lain?
 6. Apakah kelemahan anda ?
 7. Adakah anda pernah bekerja? Ceritakan peranan anda di tempat kerja dahulu
 8. Tekanan di tempat kerja adalah perkara biasa.Boleh anda jelaskan bagaimana anda akan mengatasinya jika anda berada dalam situasi ini
 9. Apakah perkara yang boleh meningkatkan motivasi diri anda?
 10. Apakah yang anda paham mengenai bidang tugas?
 11. Apakah yang dimaksudkan demografi?
 12. Adakah data penduduk disediakan sehingga peringkat small area ?
 13. Adakah Jabatan Perangkaan Malaysia menyediakan perangkaan sebab kematian ?
 14. Apakah definisi kawasan bandar yang digunakan oleh Jabatan Perangkaan?
 15. Apakah yang dimaksudkan dengan Kawasan tepubina?

Anda digalakkan untuk dapatkan jawapan bagi soalan – soalan di atas.

Tips Menghadapi Temuduga Pembantu Perangkaan E19

Tips tambahan sebagai persediaan anda untuk menghadapi temuduga ialah berkaitan dengan penampilan.

Penampilan semasa sesi temuduga juga menyumbang kepada pemarkahan semasa sesi temuduga. Ini kerana penampilan yang baik dan bersesuaian semasa sesi temuduga menggambarkan anda telah bersedia untuk di temuduga.

Secara tidak langsung ia juga boleh meningkatkan keyakinanan diri anda secara sesi temuduga dijalankan.

Banyak lagi tips temuduga yang kami kongsikan dalam panduan khas temuduga bagi membantu calon buat persediaan yang rapi untuk menghadapi sesi temuduga. Saya sangat mengesyorkan anda dapatkan rujukan Lengkap Rahsia Lulus Temuduga kerja kerajaan ini.

Rujukan Temuduga Pembantu Perangkaan E19

Untuk makluman anda, pihak kami dengan kerjasama Tim Infokerjaya telah mengeluarkan satu Panduan Khas Temuduga bagi membantu calon yang akan menghadapi sesi temuduga. Ianya merupakan bacaan tambahan dan kami sangat mengesyorkan semua calon temuduga untuk dapatkan rujukan ini.

Rujukan temuduga ini sesuai bagi semua calon temuduga jawatan kerajaan.

tempah sekarang

Pakej Lengkap Temuduga ini mengandungi:

 1. Rahsia Teknik Menjawab Soalan Temuduga
 2. Rahsia Kejayaan dan Kegagalan Calon Temuduga
 3. Rahsia Penulisan Resume Temuduga
 4. Rahsia Penampilan Temuduga
 5. Rahsia Lebih 250 Soalan dan Jawapan Temuduga

Dipersilakan join group Telegram khas Temuduga untuk dapatkan lebih banyak perkongsian di link berikut :

Apa Kata Mereka Yang Telah Berjaya Dengan Bantuan Panduan Temuduga

Berikut merupakan testimoni bagi mereka yang telah lulus sesi temuduga dan dapat menyandang jawatan yang di pohon dengan menjadikan Panduan Temuduga ini sebagai rujukan utama mereka.

testimoni rujukan rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
testimoni rujukan rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
testimoni rujukan rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
testimoni rujukan rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
testimoni rujukan rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
testimoni rujukan rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
testimoni rujukan rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
Temuduga Penolong Pegawai Pertanian G29
Temuduga Penolong Pegawai Pertanian G29
Temuduga Penolong Pegawai Pertanian G29
Temuduga Penolong Pegawai Pertanian G29

Ingin Dapatkan Panduan Temuduga Kerja Kerajaan

rahsia-tips-temuduga-SPA
tempah sekarang

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda.

semoga anda juga berjaya seperti mereka.

Baca juga : [+] 50 Contoh Soalan Temuduga Yang Biasa Ditanya Penemuduga

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Comment