Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir N19

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PEMBANTU TADBIR N19

Adakah Anda Calon Peperiksaan Pembantu Tadbir N19?

Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)  N19 –  2019 | Tahniah sekiranya anda telah dipanggil oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk menduduki peperiksaan online Pembantu Tadbir N19  di Jabatan Perkhidmatan Awam.  Mesti anda sedang tercari-cari maklumat bagi membuat persediaan sebelum menghadapi peperiksaan ini. Di sini ingin kami kongsikan info bagi bantu calon-calon untuk menghadapi peperiksaan online Pembantu Tadbir ini. Baca juga [+] Contoh Soalan Peperiksaan Online Pembantu Penerangan S19

Peperiksaan online Pembantu Tadbir N19

Peperiksaan Pembantu Tadbir N19  ini dilakukan secara online oleh pihak SPA pada 10 Oktober 2019 hingga 15 Oktober 2019
Semestinya ramai calon yang tengah tercari- cari rujukan atau panduan  berkaitan dengan peperiksaan online Pembantu Penerangan  ini. Seperti biasa, kami bersama-sama dengan Tim Infokerjaya bersedia untuk bantu anda dengan menyediakan Contoh Soalan Peperiksaan online SPA.
Baca juga : [+] Contoh Soalan Peperiksaan Online Pembantu Penyelidik Q19

Skop Tugas Pembantu Tadbir N19

Terlebih dahulu, calon-calon perlulah mengetahui serba ringkas skop tugas seorang Pembantu Tadbir . Berdasarkan info dari Portal SPA
Tugas seorang PEmbanru Tadbir N19 adalah menjalankan tugas-tugas perkeranian selaras dengan fungsi tugas Jabatan/Bahagian yang berkenaan seperti tugas-tugas penyelenggaraan fail/dokumen, pengiraan, penyediaan laporan bulanan, statistik serta penyediaan.- Portal SPA
Untuk menjawat jawatan ini, para calon perlulah lulus peperiksaan online Pembantu Tadbir nanti. Yang pasti, untuk lulus, calon-calon perlulah membuat persediaan yang rapi. Semoga peluang yang anda dapat ini digunakan sebaiknya.

Setiap Tahun Ramai Calon Gagal Peperiksaan SPA. Kenapa?

Berikut merupakan beberapa penyebab yang mengundang kepada kegagalan calon dalam peperiksaan SPA.
1. Tak Tahu Format Ini yang biasa berlaku. Bila calon tidak tahu format, calon tidak dapat buat persediaan awal dan rapi.
2. Tak Cukup MASA
Kalau persediaan tidak cukup memang akan ambil masa lama untuk jawab exam sebab kena fikir banyak benda! Tapi kalau persediaan çun’, no problem!
3. Tak Terkejar!
Nak buat persediaan tapi tak tahu nak mula kat mana. Tau-tau esok dah exam. Memang Kelam kabut la. Tak terkejai.
4. Silap Persediaan Dah studi tapi terkeluar dari skop! Membuta tuli. Patut fokus apa yang berkaitan ja. Bukan perlu studi dan hafal semua perlembagaan Malaysia! Sebab itu calon-calon memerlukan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir sebagai panduan dan latih tubi sebelum menghadapi peperiksaan.
Jika calon ingin dapatkan contoh soalan , sila tekan link whatsapp berikut. Kami sedang tunggu anda untuk kami bantu. Kami sedang tunggu anda untuk kami bantu.

Jom join Channel Telegram Khas bagi Peperiksaan Online SPA

Penerangan Format dan Contoh Soalan Peperiksaan Online  Pembantu Tadbir N19

Untuk pengetahuan semua calon, peperiksaan online Pembantu Tadbir bertujuan untuk mengukur kebolehan daya pemikiran calon , kemahiran mengaplikasi maklumat yang dipelajari ketika pembelajaran dan pengalaman. Berikut merupakan format peperiksaan online  yang melibatkan 2 seksyen sahaja :
 • Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah
 • Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris

Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah (Matematik, IQ, Kefahaman).

Penerangan Format

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara berikut: i) Kemahiran Logik ii) Kemahiran menginterpretasi Data iii) Konsep matematik

Masa : 25 minit

Soalan : 20 (aneka pilihan)

I) Kemahiran Logik Calon akan diuji dari aspek pengetahuan , kemahiran berfikir serta kemahiran aplikasi maklumat. Contoh soalan seperti berikut:
 1. Berdasarkan gambar di bawah, gambar rajah seterusnya ialah
Jawapan : D 2. apakah simbol yang diwakili oleh S? Jawapan : A 3. Apakah bentuk berikutnya? Jawapan : C

ii) Kemahiran Menginterpretasi Data

Penerangan Format

Calon diuji dengan pelbagai perangkaan dan data-data untuk dianalisis Contoh Soalan seperti berikut:
 1. Carta berikut menunjukkan bilangan pelancong tempatan dan luar negara yang melawat ke Zoo Negara dari bulan Januari sehingga Mac
Pada bulan April, bilangan pelancong luar negara telah menurun sebanyak 40% manakala bilangan pelancong tempatan  adalah 1/3 berbanding bulan sebelumnya. Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatandan pelancong luar negarayang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April. A. 20 orang B. 40 orang C. 60 orang D. 80 orang Jawapan : B Teknik menjawab: Pelancong luar negara = 40/100 x 400 = 160 = 400-160 = 240 Pelancong tempatan = 1/3 x 600 = 200 Beza pelancong Bulan April = 240 -200 = 40

iii) Konsep Matematik

Penerangan Format

Calon diuji dengan konsep matematik, kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas matematik, pemahaman konsep dan kebolehan berfikir secara kuantitatif Contoh Soalan seperti berikut: 1.Ahmad membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Ahmad dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya: A. RM1000 B. RM1500 C. RM1750 D. RM2000 Jawapan :B. Teknik menjawab: 10 % = RM100 Gaji keseluruhan : 100 / 10 x RM100 = RM1000 Kenaikkan 50%: 50/100 x RM1000 = RM500 Jumlah keseluruhan gaji : RM1000 + RM500 = RM1500 2. Antara nombor- nombor berikut, yang manakah ganjil? A. 64 B. 54 C. 49 D. 4 Jawapan : B Teknik Menjawab: Kesemua nombor adalah hasil kuasa dua kecuali 54 ( Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Ianya sebagai contoh sahaja)

Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris

Penerangan Format

Dalam bahagian ini calon – calon akan dibekalkan dengan satu petikan Bahasa Inggeris dan diberikan pilihan jawapan. Dalam seksyen ini calon akan diuji mengenai tahap kefahaman dalam Bahasa Inggeris. Soalan akan merangkumi dua petikan pendek beserta 10 soalan kefahaman dan 20 soalan tatabahasa. Anda perlu membaca esei, melihat keseluruhan idea esei tersebut dan mula menjawab soalan objektif yang menguji kefahaman anda.

Panduan Khas Peperiksaan Online Pembantu Tadbir

Kami bersama-sama Tim Infokerjaya telah menerbitkan satu panduan Khas Peperiksaan Online Pembantu Tadbir N19 bagi membantu calon membuat persediaan sebelum peperiksaan berlangsung.
Panduan khas ini mengandungi
 • Nota Pantas Jawatan
 • Nota Matematik, Contoh Soalan, Jawapan serta Jalan Kira
 • Nota Bahasa Inggeris, Contoh Soalan & Jawapan
Rujukan dalam bentuk EBOOK yang dihantar ke email dengan pantas selepas tempahan disemak. TIADA buku dipos ke rumah.
panduan peperiksaan online Pembantu Tadbir N19
Jika anda berminat untuk mendapatkan contoh soalan peperiksaan, sila whatsapp admin dengan tekan link dibawah. Kami sedang tunggu anda untuk kami bantu.

Kami sedang tunggu anda untuk kami bantu.

Jom join Channel Telegram Khas bagi Peperiksaan Online SPA

Berikut merupakan beberapa testimoni calon yang telah berjaya lulus dengan bantuan rujukan Lengkap yang telah disediakan oleh Tim Infokerjaya sebelum ini. Jangan berlengah lagi untuk dapatkan rujukan lengkap nota dan contoh soalan bagi menjimatkan masa anda mengulangkaji sebelum peperiksaan di jalankan.
Contoh soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Kawalan Alam Sekitar C29 Berdasarkan testimoni daripada calon-calon yang pernah dapatkan panduan peperiksaan jawatan SPA sebelum ini, jelas menunjukkan ramai yang berpuas hati dan ianya banyak membantu calon dalam membuat persediaan sebelum peperiksaan dijalankan.
Jika ada sebarang pertanyaan ,boleh whatsapp admin dengan terus tekan link dibawah ye

Kami sedang tunggu anda untuk kami bantu.

Jom join Channel Telegram Khas bagi Peperiksaan Online SPA

Jika anda merupakan calon peperiksaan Pembantu Tadbir N19, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan panduan ini bagi bantu anda membuat persediaan yang sewajarnya. Semoga bermanfaat. Selamat berjaya
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *