Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Selangor

Contoh Soalan Pegawai Tadbir Negeri N41 Selangor

Tahniah untuk anda yang terpilih! Berikut merupakan contoh soalan  peperiksaan Pegawai Tadbir  N41 Selangor bagi membantu calon yang sedang mencari bahan rujukan, panduan serta contoh soalan Pegawai Tadbir N41 Selangor.

Ingin saya kongsikan dengan anda bidang tugas sebagai seorang Pegawai Tadbir N41 Selangor, tangga gaji pegawai tadbir, format peperiksaan online pegawai tadbir  serta contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Terengganu.

Tugas Pegawai Tadbir N41 Selangor

Menurut Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Malaysia, tangga gaji bagi Pegawai Tadbir N41 di antara RM2080 (minimum) hingga RM9546 (maksimum).

Berikut merupakan bidang tugas atau skop kerja Pegawai Tadbir N41:

Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat (sumber)

Selain itu, tugas seorang Pegawai Tadbir N41 juga,

Bertanggungjawab untuk menguruskan perolehan peralatan pejabat agensi-agensi kerajaan, memberi khidmat pakar runding terhadap sistem kerja serta pengurusan kakitangan, membantu urusan pindah milik, gadaian, melepaskan gadaian dan pajakan serta bertanggungjawab ke atas pembahagian pusaka.(sumber)

Bagaimana persediaan calon -calon sekarang? Sudah bersedia ke belum?

Kalau ya, itu sangat bagus. Persediaan untuk menghadapi peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 Selangor ini perlulah dilakukan dengan rapi bagi melayakkan diri anda ke peringkat seterusnya iaitu ke sesi temuduga. Tambahan pula, mungkin ini merupakan satu titik tolak permulaan anda untuk bekerja di sektor awam.

Pasti ramai calon peperiksaan Pegawai Tadbir N41 ini sedang tercari- cari panduan serta rujukan yang sesuai untuk membantu mereka dalam hal ini.

Kami berbesar hati ingin membantu anda. Pihak kami dengan kerjasama Tim Infokerjaya sedang dalam proses menyediakan rujukan dan panduan khas bagi Peperiksaan Online Pegawai Tadbir N41 Selangor ini.

Pakej panduan ini mengandungi himpunan contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Selangor, skema jawapan yang lengkap serta nota ringkas dan tips untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Selangor.

Peperiksaan Pegawai Tadbir n41 Selangor

Peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 Selangor ini yang dikelolakan oleh bahagian peperiksaan SPA UnMalaysia ini, bertujuan untuk menilai dan menguji tahap pemikiran calon bagi mengaplikasikan segala tuk maklumat yang dipelajari.

Bagi calon- calon yang berjaya dalam peperiksaan ini sahaja yang akan berjaya melayakkan diri ke tapisan yang seterusnya iaitu temuduga sebelum anda menyandang jawatan Pegawai Tadbir N41 Selangor.

Namun, ramai juga calon yang gagal dalam peringkat tapisan yang pertama ini berikutan gagal menjawab soalan yang dikemukan dengan baik.

Daripada maklumbalas yang kami perolehi daripada calon, terdapat pelbagai punca penyebab kepada kegagalan calon. Salah satu punca utama ialah tidak mengetahui dengan jelas format soalan dan cara untuk menjawab soalan ketika peperiksaan sedang berlangsung.

Format soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41

Untuk makluman anda , jika peperiksaan sebelum ini ada 3 bahagian iaitu Pengetahuan Am, Penyelesaian masalah dan Ujian Psikometrik.

Baca juga [+] Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Jawatan Kerajaan

Manakala, format peperiksaan online Pegawai Tadbir N41 Selango ini secara umumnya terbahagi kepada 2 bahagian. adalah seperti berikut:

  • Bahagian A : Soalan mengenai Pengetahuan Am

Calon perlu memantapkan pengetahuan Am mengenai bidang pentadbiran negeri dan pusat, sosioekonomi, isu semasa didalam mahupun diluar negara.

  • Bahagian B : Soalan penyelesaian masalah

Dalam bahagian ini, calon dikehendaki menyelesaikan masalah dengan memahami kemahiran menginterpretasi data  serta konsep matematik.

Matlamat peperiksaan ini mengukur dan menguji tahap kematangan dan daya pemikiran calon bagi melayakkan diri menjawat jawatan Pegawai Tadbir N41 Selangor.

Maka, apa yang penting di sini ,sebelum peperiksaan bermula , persediaan perlu dilakukan supaya anda dapat menjawab soalan yang dikemukan dengan baik.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41: -Pengetahuan Am

1. Berikut merupakan komponen utama Badan perundangan di Malaysia KECUALI
A. Yang Dipertuan Agong
B. Parlimen
C. Dewan Negara
D. Dewan Rakyat

Jawapan : B Parlimen

 

2. Baca penyataan berikut:

Merancang, membangun dan melaksanakan pengurusan sumber manusia yang bersistematik dan konprehensif secara konsisten bagi memenuhi kehendak pelanggan

Pernyataan di atas merupakan peranan yang dimainkan oleh
A. Bahagian khidmat pelanggan
B. Bahagian sumber manusia
C. Bahagian Pengurusan Majlis dan protokol
D. Unit Pengurusan Negeri Terengganu

Jawapan: B. Bahagian Sumber Manusia

(perlu diingatkan, contoh soalan di atas bukanlah soalan ramalan. Ia hanya soalan contoh sahaja)

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Selangor: Penyelesaian masalah

1.Ahmad membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Ahmad dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya:
A. RM1000
B. RM1500
C.RM1750
D. RM2000

Jawapan :B. RM1500

Teknik menjawab:

10 % = RM100
Gaji keseluruhan : 100 / 10 x RM100 = RM1000
Kenaikkan 50%: 50/100 x RM1000 = RM500
Jumlah keseluruhan gaji : RM1000 + RM500 = RM1500

2.Safiyyah ingin mengagihkan rambutannya kepada  Husna dan Huda. Husna mendapat 5 biji rambutan manakala Huda mendapat 3 kali ganda rambutan daripada Husna. Rambutan yang tinggal pada Safiyyah hanya 10 biji sahaja. Berapakah jumlah keseluruhan rambutan tersebut?

A. 30
B.40
C. 45
D. 50

Jawapan : A.  30

Teknik menjawab:

Husna : 5 biji
Huda : 5×3 = 15 biji
Safiyyah : 10 biji
Jumlah keseluruhan : 5 + 15 + 10 = 30 biji

(Perlu diingatkan, contoh soalan di atas bukanlah soalan ramalan. Ia hanya soalan contoh sahaja)

Calon perlulah membuat persediaan awal bagi menghadapi peperiksaan ini. Kami dengan kerjasama Tim Infokerjaya berusaha untuk membantu para calon dengan menyediakan Panduan Khas Peperiksaan  Pegawai Tadbir N41 Selangor ini Kami telah membantu lebih 10000 calon yang akan menghadiri peperiksaan jawatan kerajaan sejak 2008 lagi.

Panduan Khas Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Selangor

Panduan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 ini merangkumi contoh soalan peperiksaan beserta jawapan, tips menjawab soalan dan nota tambahan yang sentiasa dikemaskini untuk disesuaikan dengan format peperiksaan.

Ini yang bakal anda dapat untuk bantu persediaan exam ambilan SELANGOR anda 2019 ini.

1) HURAIAN FORMAT TERKINI SESI 2018
untuk dapat idea format 2019. Percaya pada kami, faktor utama kegagalan calon adalah kerana tidak tahu format soalan. Anda akan tahu format terkini 2018/19 yang berbeza dengan 2013-2016. Ianya sebahagian dari format tahun 2017 tetapi ada bahagian yang tiada langsung dalam sesi kali ini.

2) CONTOH-CONTOH SOALAN SETIAP SEKSYEN
Untuk berikan gambaran yang paling jelas, kami bekalkan anda dengan contoh soalan untuk setiap seksyen penilaian. Jawapan diberikan. Jadi ianya umpama latih tubi untuk anda. Bayangkan calon yang terus masuk exam tanpa tahu bagaimana ianya ditanya dan dinilai berbanding anda yang tahu struktur soalan. Anda masuk dengan lebih tenang berbanding mereka yang mungkin TERKEJUT bila tengok soalan!

3) PECAHAN SETIAP SEKSYAN
Tahukah anda dalam setiap ‘Seksyen’ terdapat pecahan tambahan yang bakal merungsingkan anda? Tak perlu risau, kami akan tunjukkan kepada anda bagaimana ‘pecahan dalam pecahan’ tersebut! Ianya penting supaya persediaan anda lebih ter’arah’ dan terpesong bila membuat persediaan.

Dapatkan panduan ini dengan segera

Testimoni Calon Peperiksaan Lepas

Berikut merupakan beberapa calon yang telah berjaya menjawab soalan peperiksaan online Pegawai Tadbir Negeri lalu yang telahpun menggunakan Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir khas untuk peperiksaan berkenaan. Dikhabarkan pada ketika itu, terdapat berpuluh ribu calon yang turut serta menduduki peperiksaan tersebut.

Panduan khas ini dapat membantu mereka membuat persediaan dan  latih tubi  serta mengetahui info yang penting sebelum menghadapi peperiksaan.

testimoni soalan peperiksaan Pegawai Tadbir testimoni soalan peperiksaan Pegawai Tadbir testimoni soalan peperiksaan Pegawai Tadbir testimoni soalan peperiksaan Pegawai Tadbir testimoni soalan peperiksaan Pegawai Tadbir

Berdasarkan maklum balas yang diterima, ramai yang berpuas hati dengan panduan tersebut. Koleksi contoh soalan serta skema jawapan sangat membantu calon membuat persediaan sebelum peperiksaan.

Sepastinya, pihak Infokerjaya sentiasa mengemaskini panduan yang dihasilkan dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Selangor, mungkin panduan khas ini yang anda cari. Pastikan anda telah berdaftar dan menjadi calon yang terawal memiliki panduan khas ini.

Hebahan Tempahan Melalui Telegram

Hebahan tempahan panduan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 ini juga dilakukan melalui chanel telegram di bawah. Anda boleh join chanel telegram di bawah terlebih dahulu.

[+] Channel Telegram Pegawai Tadbir N41 Selangor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment