Contoh Soalan Temuduga Pembantu Penyelidik Q19

CONTOH SOALAN TEMUDUGA PEMBANTU PENYELIDIK Q19

Anda calon temuduga Pembantu Penyelidik Q19 ? Tahniah diucapkan kerana anda terpilih dan layak untuk meghadiri temuduga kerja kerajaan. Adakah anda sedang mencari contoh soalan Temuduga Pembantu Penyelidik Q19 bagi buat persediaan temuduga tersebut ? Dalam artikel ni kami ingin kongsikan beberapa contoh soalan lazim yang biasa ditanya dalam sesi temuduga.

 

Bagi calon yang mendapat panggilan temuduga oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) ini, semestinya anda sedang tercari-cari tips atau panduan bagi bantu anda menghadapi temuduga tersebut.

Fasa temuduga  ini merupakan fasa terpenting sebelum anda layak memegang jawatan sebagai Pembantu Penyelidik Q19.

Salah satu persediaan terpenting yang anda perlu lakukan untuk menghadapi temuduga adalah dengan mengetahui sedikit sebanyak bentuk soalan yang biasa ditanya oleh pihak penemuduga.

Sekiranya anda mengetahui bentuk soalan yang mungkin akan ditanya nanti, anda lebih mudah untuk buat persediaan bagi menjawab soalan-soalan yang bakal ditanya nanti. Ini sangat membantu anda untuk menghadapi temuduga nanti.

 

Kami sedia membantu anda . Jangan risau. Kami telah menyediakan beberapa Contoh Soalan Temuduga Pembantu Penyelidik Q19 di dalam artikel ini bagi bantu anda mendapat gambaran bentuk-bentuk soalan yang mungkin akan ditanya masa sesi temuduga nanti.

Tetapi seeloknya , anda perlu mengetahui terlebih dahulu kaedah atau cara penilaian calon bagi sesi temuduga Pembantu Penyelidik Q19 oleh pihak penemuduga.

 

Baca Juga : [+] 15 Sebab Gagal Temuduga

 

Penilaian Temuduga Pembantu Penyelidik Q19

Untuk lulus sesi temuduga, anda juga perlulah mengetahui kaedah penilaian calon ketika temuduga dijalankan.

Dalam setiap temuduga SPA, anda akan dinilai oleh pihak penemuduga yang melibatkan beberapa kriteria seperti berikut:

  1. Penampilan
  2. Tingkah laku
  3. Kemahiran bertutur
  4. Keyakinan
  5. Kewibawaan (personaliti yang tegas dan meyakinkan)
  6. Motivasi
  7. Pembawaan (kemampuan bergaul dan mengawal emosi)
  8. Kecerdasan
  9. Pengetahuan

Semua kriteria di atas menyumbang kepada pemarkahan penilaian sesi temuduga anda

 

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Penyelidik Q19

Seterusnya, kita akan bincangkan beberapa Contoh Soalan Temuduga .

Secara umumnya, soalan yang lazim ditanya ketika sesi temuduga dipecahkan kepada beberapa aspek:

  • Latarbelakang dan kelayakan calon
  • Jawatan yang dipohon
  • Dasar kerajaan
  • Isu Semasa berkaitan dalam dan luar negara

Berikut merupakan contoh -contoh soalan temuduga Pembantu Penyelidik Q19 yang mungkin di tanya semasa sesi temuduga

  1. Ceritakan serba sedikit latar belakang anda
  2. Apakah kelayakan yang anda ada?
  3. Adakah anda rasa anda layak untuk memegang jawatan ini? Sila berikan alasan anda
  4. Kenapa mohon kerja jawatan Pembantu Penyelidik ?
  5. Apakah kelebihan yang anda ada supaya kami pilih anda memegang jawatan ini berbanding orang lain?
  6. Apakah kelemahan anda ?
  7. Adakah anda pernah bekerja? Ceritakan peranan anda di tempat kerja dahulu
  8. Tekanan di tempat kerja adalah perkara biasa.Boleh anda jelaskan bgaimana anda akan mengatasinya jika anda berada dalam situasi ini
  9. Apakah perkara yang boleh meningkatkan motivasi diri anda?
  10. Apakah yang anda paham mengenai bidang tugas Pembantu Penyelidik?

 

Ini Soalan Lazim Ditanya Semasa Sesi Temuduga

“…Mengapa Kami Perlu Memilih Anda…”

‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Ini merupakan soalan yang popular yang sering ditanya oleh panel penemuduga. Masa inilah anda perlu “market”kan diri anda sendiri.

Ambil peluang terbaik ini.

Ceritakan:

  • ‍‍‍‍‍‍ Kelayakan anda
  • Kebolehan bekerjasama anda
  • Senang berurusan dengan anda

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Dan lain-lain lagi yang bagus tentang anda yang boleh me”market”kan diri anda berbanding dengan orang lain.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Kelihatan macam mudah saja untuk kita nak menjawab soalan sebegini bukan?

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Tapi, cuba anda menjawabnya sekarang. Sila jawab.

 

Pasti anda teragak-agak untuk menjawabnya bukan?

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Anda pasti terfikir seperti ini:-

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
“… Apalah aku nak jawab ni ye? Takkan nak puji diri sendiri, nanti orang kata masuk bakul angkat sendiri…”

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Kebanyakan calon temuduga gagal ketika menjawab soalan seperti ini. Ada yang menjawab begini:

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍”… Saya memang minat kerja ni, saya memang patut dapat…”

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
“… Saya memiliki CGPA tinggi, atas 3.5, memang saya rasa saya layak. Bukannya senang nak dapat CGPA tinggi ni di universiti…”

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
“… Mak ayah saya bekerja di jawatan yang sama juga seperti saya minta ni, jadi saya memang dah tahu macamana kerjanya…”

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
“… Saya dari dulu memang minat sangat jawatan ini, dari zaman saya sekolah lagi… ‘

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Dan bermacam-macam lagi jawapan yang kurang tepat yang diberikan oleh calon.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Boleh jawab seperti ini tapi markah penilaian anda juga akan berkurang 

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Apa jawapan yang tepat dan markah lebih?

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Untuk mengetahui jawapan dan skrip soalan ini kita kongsikan di muka surat  67 & 68 dalam Panduan Temuduga Kerja Kerajaan .

 

Panduan Temuduga Kerja Kerajaan

Untuk makluman anda, pihak kami dengan kerjasama Tim Infokerjaya telah mengeluarkan satu Panduan Khas Temuduga bagi membantu calon yang akan menghadapi sesi temuduga. Ianya sangat sesuai bagi bantu calon untuk  semua temuduga jawatan kerajaan.

Apa yang best sangat dengan panduan ini:

  • Mudah paham – Ianya ditulis dengan bahasa mudah difahami dan mudah dipraktikkan tidak kira samada anda berkelulusan SPM ke, Diploma ke, Ijazah atau ada ‘master’ sekalipun
  • Jimat masa – Ianya menjimatkan masa anda dalam membuat persediaan temuduga di mana anda tidak perlu buang masa masih tercari-cari tips temuduga lain yang belum tentu sesuai dengan anda
  • Step-by-step – Panduan langkah demi langkah yang mudah diikuti bagaimana membuat persediaan temuduga dari A – Z. Sebelum temuduga, semasa temuduga, hinggalah ke akhir temuduga.
  • Rahsia sulit – Berbagai-bagai rahsia untuk menjadi kelihatan hebat semasa hari temuduga yang tidak diketahui oleh ramai orang akan didedahkan kepada anda.
  • Evergreen – Ianya sesuai bagi mana-manapun temuduga tidak kira apa jawatan yang anda pohon.
  • Proven – Terbukti telah membantu ramai orang berjaya dalam temuduga dengan panduan ini.

 

Dipersilakan join group Telegram khas Temuduga untuk dapatkan lebih banyak perkongsian di link berikut :

[+] https://t.me/tipstemuduga

 

Tips Menghadapi Temuduga Pembantu Penyelidik Q19

Sila pastikan anda buat persediaan yang rapi untuk menghadapi sesi temuduga ini kerana ini merupakan peringkat yang terakhir sebelum anda layak menyandang jawatan yang dinginkan.

Gunakanlah peluang yang ada ini sebaiknya.

Cuba praktiskan menjawab contoh soalan temuduga  di atas, sebagai persediaan untuk anda.

Penampilan semasa sesi temuduga juga menyumbang kepada pemarkahan semasa sesi temuduga. Ini kerana penampilan yang baik dan bersesuaian semasa sesi temuduga menggambarkan anda telah bersedia untuk di temuduga.

Secara tidak langsung ia juga boleh meningkatkan keyakinan diri anda secara sesi temuduga dijalankan.

Banyak lagi tips temuduga yang kami kongsikan dalam panduan khas temuduga bagi membantu calon buat persediaan yang rapi untuk menghadapi sesi temuduga. Boleh rujuk panduan Khas Temuduga ini.

 

Apa Kata Mereka Yang Telah Berjaya Dengan Bantuan Panduan Temuduga

Berikut merupakan testimoni bagi mereka yang telah lulus sesi temuduga dan dapat menjawab jawatan yang di idamkan  dengan menjadikan Panduan Temuduga ini sebagai rujukan utama.

CONTOH SOALAN TEMUDUGA PANDUAN TEMUDUGA CONTOH SOALAN TEMUDUGA PANDUAN TEMUDUGA CONTOH SOALAN TEMUDUGA PANDUAN TEMUDUGA

CONTOH SOALAN TEMUDUGA PANDUAN TEMUDUGA

Inginkan Panduan Khas Temuduga Kerja Kerajaan?

 

CONTOH SOALAN TEMUDUGA PANDUAN TEMUDUGA

 

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda.

semoga anda juga berjaya seperti mereka.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *