Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan P29

Pegawai Penolong Siasatan P29| Adakah anda telah menyemak kelayakan menduduki peperiksaan PSEE Pegawai Penolong Siasatan ini?Tahniah sekiranya anda telah dipanggil oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk menduduki peperiksaan online Pegawai Penolong Siasatan P29 .    Mesti anda sedang tercari-cari maklumat bagi membuat persediaan sebelum menghadapi peperiksaan ini.    Baca juga: [+] Gaji, Kelayakan dan Skop Tugas Penolong Pegawai Siasatan
CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI SIASATAN P29
Untuk menjawat jawatan ini, para calon perlulah lulus peringkat pertama tapisan iaitu peperiksaan online Penolong Pegawai Siasatan nanti. Yang pasti, untuk lulus, calon-calon perlulah membuat persediaan yang rapi.

Setiap Tahun Ramai Calon Gagal Peperiksaan SPA. Kenapa?

1. Tak Tahu Format Ini yang biasa berlaku. Bila calon tidak tahu format, calon tidak dapat buat persediaan awal dan rapi.   2. Tak Cukup MASA Kalau persediaan tidak cukup memang akan ambil masa lama untuk jawab exam sebab kena fikir banyak benda! Tapi kalau persediaan ├žun’, no problem!   3. Tak Terkejar! Nak buat persediaan tapi tak tahu nak mula kat mana. Tau-tau esok dah exam. Memang Kelam kabut la. Tak terkejai. 4. Silap Persediaan Dah studi tapi terkeluar dari skop! Membuta tuli. Patut fokus apa yang berkaitan ja. Bukan perlu studi dan hafal semua perlembagaan Malaysia! Sebab itu untuk persdiaan awal, calon-calon memerlukan Contoh Soalan Peperiksaan sebagai rujukan dan latih tubi sebelum menghadapi peperiksaan. Jika calon ingin dapatkan contoh soalan , sila tekan link whatsapp berikut. Kami sedang tunggu anda untuk kami bantu.

www.wasap.my/Penolong-Pegawai-Siasatan

Boleh juga terus join Telegram Khas Penolong Pegawai Siasatan P29 di link berikut:

[+] https://t.me/Penolong Pegawai Siasatan P29

Penerangan Format dan Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Siasatan P29

Untuk pengetahuan semua calon, peperiksaan online bertujuan untuk mengukur kebolehan daya pemikiran calon , kemahiran mengaplikasi maklumat yang dipelajari ketika pembelajaran dan pengalaman. Berikut merupakan format peperiksaan online  yang melibatkan 2 seksyen sahaja :
 • Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah
 • Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris
Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah (Matematik, IQ, Kefahaman). Penerangan Format Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara berikut: i) Kemahiran Logik ii) Kemahiran menginterpretasi Data iii) Konsep matematik Masa : 20 minit Soalan : 15 (aneka pilihan) I) Kemahiran Logik Calon akan diuji dari aspek pengetahuan , kemahiran berfikir serta kemahiran aplikasi maklumat. Contoh soalan seperti berikut:
 1. Berdasarkan gambar di bawah, gambar rajah seterusnya ialah
Jawapan : D 2. apakah simbol yang diwakili oleh S?
Jawapan : A 3. Apakah bentuk berikutnya?
Jawapan : C ii) Kemahiran Menginterpretasi Data Penerangan Format Calon diuji dengan pelbagai perangkaan dan data-data untuk dianalisis Contoh Soalan seperti berikut:
 1. Carta berikut menunjukkan bilangan pelancong tempatan dan luar negara yang melawat ke Zoo Negara dari bulan Januari sehingga Mac
Pada bulan April, bilangan pelancong luar negara telah menurun sebanyak 40% manakala bilangan pelancong tempatan  adalah 1/3 berbanding bulan sebelumnya. Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatandan pelancong luar negarayang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April. A. 20 orang B. 40 orang C. 60 orang D. 80 orang Jawapan : B Teknik menjawab: Pelancong luar negara = 40/100 x 400 = 160 = 400-160 = 240 Pelancong tempatan = 1/3 x 600 = 200 Beza pelancong Bulan April = 240 -200 = 40 iii) Konsep Matematik Penerangan Format Calon diuji dengan konsep matematik, kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas matematik, pemahaman konsep dan kebolehan berfikir secara kuantitatif Contoh Soalan seperti berikut: 1.Ahmad membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Ahmad dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya: A. RM1000 B. RM1500 C. RM1750 D. RM2000 Jawapan :B. Teknik menjawab: 10 % = RM100 Gaji keseluruhan : 100 / 10 x RM100 = RM1000 Kenaikkan 50%: 50/100 x RM1000 = RM500 Jumlah keseluruhan gaji : RM1000 + RM500 = RM1500 2. Antara nombor- nombor berikut, yang manakah ganjil?
A. 64 B. 54 C. 49 D. 4 Jawapan : B Teknik Menjawab: Kesemua nombor adalah hasil kuasa dua kecuali 54 ( Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Ianya sebagai contoh sahaja) Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris Penerangan Format Dalam bahagian ini calon – calon akan dibekalkan dengan satu petikan Bahasa Inggeris dan diberikan pilihan jawapan. Dalam seksyen ini calon akan diuji mengenai tahap kefahaman dalam Bahasa Inggeris. Soalan akan merangkumi dua petikan pendek beserta 10 soalan kefahaman dan 20 soalan tatabahasa. Anda perlu membaca esei, melihat keseluruhan idea esei tersebut dan mula menjawab soalan objektif yang menguji kefahaman anda.

Panduan Khas Peperiksaan Online Penolong Pegawai Siasatan P29

Kami bersama-sama Tim Infokerjaya akan menerbitkan satu panduan Khas Peperiksaan Online Penolong Pegawai Siasatan P29 bagi membantu calon membuat persediaan sebelum peperiksaan berlangsung. contoh_soalan_peperiksaan_penolong_pegawai_siasatan_P29 Panduan khas ini mengandungi
 • Nota Pantas Jawatan dan penerangan format peperiksaan terkini
 • Nota, formula Matematik, Contoh Soalan, Jawapan serta Jalan Kira
 • Nota Bahasa Inggeris, Contoh Soalan & Jawapan
Rujukan dalam bentuk EBOOK yang dihantar ke email dengan pantas selepas tempahan disemak. TIADA buku dipos ke rumah. Jika anda berminat untuk mendapatkan contoh soalan dan rujukan peperiksaan, sila whatsapp admin dengan tekan link dibawah.

www.wasap.my/Penolong-Pegawai-Siasatan

Boleh juga terus join Telegram Khas Penolong Pegawai Siasatan P29 di link berikut:

[+] https://t.me/Penolong Pegawai Siasatan P29

Kami bersama Tim Infokerjaya telah membantu lebih berpuluh ribu calon sejak tahun 2008 lagi. Berikut merupakan beberapa testimoni calon yang telah berjaya lulus dengan bantuan rujukan Lengkap yang telah disediakan oleh Tim Infokerjaya. Jangan berlengah lagi untuk dapatkan rujukan lengkap nota dan contoh soalan bagi menjimatkan masa anda mengulangkaji sebelum peperiksaan di jalankan.
Contoh soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Kawalan Alam Sekitar C29
Berdasarkan testimoni daripada calon-calon yang pernah dapatkan panduan peperiksaan jawatan SPA sebelum ini, jelas menunjukkan ramai yang berpuas hati dan ianya banyak membantu calon dalam membuat persediaan sebelum peperiksaan dijalankan. Jika ada sebarang pertanyaan ,boleh whatsapp admin dengan terus tekan link dibawah ye

www.wasap.my/Penolong-Pegawai-Siasatan

Jika anda merupakan calon peperiksaan Penolong Pegawai Siasatan, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan panduan ini bagi bantu anda membuat persediaan yang sewajarnya. Semoga bermanfaat. Selamat berjaya
 •  
 •  
 •  
 •  

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *