CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN ONLINE PEMBANTU HIDUPAN LIAR G19

Contoh Soalan Peperiksaan Online  Pembantu Hidupan Liar G19 | Tahniah sekiranya anda telah dipanggil oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk menduduki peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19. Mesti anda sedang tercari-cari maklumat bagi membuat persediaan sebelum menghadapi peperiksaan ini. Di sini ingin kami kongsikan maklumat bagi bantu calon-calon untuk menghadapi peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19 ini.

 

Baca juga : [+] Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Hidupan Liar G41

 

Berikut merupakan maklumat peperiksaan yang telah di hebahkan oleh pihak SPA di Laman Sosial Rasmi Facebook SPA.

 

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)
===============================================

SEMAKAN JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) PEMBANTU HIDUPAN LIAR GRED G19 (JABATAN PERLINDUNGAN HIDUPAN LIAR DAN TAMAN NEGARA)

Tarikh peperiksaan : 18 Julai 2019

Pautan Alternatif:
———————–
http://e-semakan.spa.gov.my/pembantu_hidupan_liar

Sila layari laman web:
—————————-
http://www.spa.gov.my/…/pemeriksaan-fizikal-pancaindera-dan…

Skop Tugas Pembantu Hidupan Liar G19

Sebelum kita bincangkan lebih lanjut mengenai peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19 ini, ingin saya kongsikan dengan calon- calon skop tugas seorang Pembantu Hidupan Liar G19 sedikit sebanyak bagi membolehkan calon mendapat gambaran tugas jawatan yang dipohon.

Berikut merupakan skop tugas Pembantu Hidupan Liar G19:

 • Membantu Ketua Daerah menjalankan tugas-tugas pentadbiran jabatan di peringkat daerah,
 • Mengetuai unit kakitangan menjalankan tugas penguatkuasaan, pengurusan dan pemantauan hidupan liar serta menjalankan aktiviti program pengembangan jabatan dan menjadi fasilitator kepada kursus-kursus pendidikan.
 • Bertanggungjawab mengetuai kakitangan menjalankan rondaan, ambush dan penggeledahan mengikut Akta Perlindungan Hidupan No. 76/72, menyediakan kertas pertuduhan, mengetuai tugas pengawalan ke atas gangguan hidupan liar, mengawal selia stor dan membantu ketua jabatan menjalankan tugas-tugas pentadbiran.. [Sumber Portal SPA]

Peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19

Untuk menghadapi peperiksaan online  Pembantu Hidupan Liar G19 ini, calon-calon perlu buat persediaan sewajarnya sebelum peperiksaan dijalankan. Yang pasti, peluang yang diberikan perlulah digunakan sebaik mungkin.

Peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19 ini dilakukan secara online oleh pihak SPA dan semestinya ramai calon yang tengah tercari- cari rujukan atau panduan  berkaitan dengan peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19  ini. Seperti biasa, kami bersama-sama dengan Tim Infokerjaya bersedia untuk bantu anda dengan menyediakan rujukan bagi Peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19 ini.

 

Kami ingin kongsikan eBook  PREVIEW COPY mengenai maklumat ringkas  jawatan serta beberapa contoh soalan  peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19 bagi memberi gambaran bentuk soalan yang mungkin akan ditanya semasa peperiksaan nanti. Diingatkan bahawa contoh soalan ini BUKAN SOALAN RAMALAN.

 

Penerangan Format dan Contoh Soalan Peperiksaan Online  Pembantu Hidupan Liar G19

Untuk pengetahuan semua calon, peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19  bertujuan untuk mengukur kebolehan daya pemikiran calon , kemahiran mengaplikasi maklumat yang dipelajari ketika pembelajaran dan pengalaman.

Berikut merupakan format peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19 yang melibatkan 2 seksyen sahaja :

 • Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah
 • Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris

 

 

Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah (Matematik, IQ, Kefahaman).

Penerangan Format

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara berikut:

i) Kemahiran Logik

ii) Kemahiran menginterpretasi Data

iii) Konsep matematik

Masa : 20 minit

Soalan : 15 (aneka pilihan)

 

I) Kemahiran Logik

Calon akan diuji dari aspek pengetahuan , kemahiran berfikir serta kemahiran aplikasi maklumat.

Contoh soalan seperti berikut:

 1. Berdasarkan gambar di bawah, gambar rajah seterusnya ialah

Jawapan : D

 

2. apakah simbol yang diwakili oleh S?

Jawapan : A

 

3. Apakah bentuk berikutnya?

Jawapan : C

 

ii) Kemahiran Menginterpretasi Data

Penerangan Format

Calon diuji dengan pelbagai perangkaan dan data-data untuk dianalisis

Contoh Soalan seperti berikut:

 1. Carta berikut menunjukkan bilangan pelancong tempatan dan luar negara yang melawat ke Zoo Negara dari bulan Januari sehingga Mac

Pada bulan April, bilangan pelancong luar negara telah menurun sebanyak 40% manakala bilangan pelancong tempatan  adalah 1/3 berbanding bulan sebelumnya. Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatandan pelancong luar negarayang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April.

A. 20 orang

B. 40 orang

C. 60 orang

D. 80 orang

Jawapan : B

Teknik menjawab:
Pelancong luar negara = 40/100 x 400
= 160
= 400-160
= 240

Pelancong tempatan = 1/3 x 600
= 200

Beza pelancong Bulan April = 240 -200
= 40

iii) Konsep Matematik

Penerangan Format

Calon diuji dengan konsep matematik, kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas matematik, pemahaman konsep dan kebolehan berfikir secara kuantitatif

Contoh Soalan seperti berikut:

1.Ahmad membelanjakan 10% daripada pendapat gajinya setiap bulan untuk membayar bil utiliti iaitu RM100. Sekiranya gaji Ahmad dinaikkan 50% pada bulan hadapan, berapakan berapakah gaji baru yang akan diperolehinya:
A. RM1000
B. RM1500
C. RM1750
D. RM2000

Jawapan :B.

Teknik menjawab:

10 % = RM100
Gaji keseluruhan : 100 / 10 x RM100 = RM1000
Kenaikkan 50%: 50/100 x RM1000 = RM500
Jumlah keseluruhan gaji : RM1000 + RM500 = RM1500

 

2. Antara nombor- nombor berikut, yang manakah ganjil?

A. 64

B. 54

C. 49

D. 4

Jawapan : B

Teknik Menjawab:

Kesemua nombor adalah hasil kuasa dua kecuali 54

 

( Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Ianya sebagai contoh sahaja)

 

Seksyen B : Kefahaman Bahasa Inggeris

Penerangan Format

Dalam bahagian ini calon – calon peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19 akan dibekalkan dengan satu petikan Bahasa Inggeris dan diberikan pilihan jawapan. Dalam seksyen ini calon akan diuji mengenai tahap kefahaman dalam Bahasa Inggeris. Soalan akan merangkumi dua petikan pendek beserta 10 soalan kefahaman dan 20 soalan tatabahasa.

Anda perlu membaca esei, melihat keseluruhan idea esei tersebut dan mula menjawab soalan objektif yang menguji kefahaman anda.

 

Dah DOWNLOAD Belum , Preview Copy beberapa contoh soalan Peperiksaan Online Pembantu Hidupan Liar G19?

Jika belum, sila klik button di bawah ye.

Diharap sedikit perkongsian ini dapat memberikan gambaran yang jelas berkaitan format peperiksaan online Pembantu Hidupan Liar G19.

 

Nak Lebih Contoh Soalan?

Untuk dapatkan lebih banyak contoh soalan bagi Penilaian Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) anda boleh dapatkan rujukan ini:

 

 

Berikut merupakan beberapa testimoni calon yang telah berjaya lulus dengan bantuan rujukan Lengkap yang telah disediakan oleh Tim Infokerjaya. Jangan berlengah lagi untuk dapatkan rujukan lengkap nota dan contoh soalan bagi menjimatkan masa anda mengulangkaji sebelum peperiksaan di jalankan

 


Berdasarkan testimoni daripada calon-calon yang pernah dapatkan panduan peperiksaan jawatan SPA sebelum ini, jelas menunjukkan ramai yang berpuas hati dan ianya banyak membantu calon dalam membuat persediaan sebelum peperiksaan dijalankan.

Jika anda merupakan calon peperiksaan Pembantu Hidupan Liar G19, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan panduan ini bagi bantu anda membuat persediaan yang sewajarnya.

 

Semoga bermanfaat. Selamat berjaya

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Comment